Häck beställd och träd-funderingar

Som vi också tidigare (för länge sedan) skrivit om så blir det svart aronia, aronia melanocarpa, som häck längs med tomtgränsen mot gatan. Jag blir bara mer och mer glad desto mer jag läser och lär mig om den. Vi valde den från början pga dess tålighet och dess vackra föränderlighet med årstiderna. Nu läser jag om att bären är bland de nyttigaste man kan odla i en trädgård, de är nämligen fullproppade med vitaminer och antioxidanter! Bären går att använda på en hel rad olika vis, jag ser fram emot att göra egen måltidsdryck och saft men även att torka dem och ha dem i egengjord musli (får inte till prickarna ovan u:et). Haha, vi får se vad som blir av på riktigt i slutändan.. 😉 Vi har i alla fall varit i trädgårdshandeln och beställt 140 st barrotade ”aronia-pinnar” som kommer i månadsskiftet aug-sep, de trodde att det skulle bli perfekt tidpunkt att plantera dem. De hinner gott och väl rota sig innan kälen samtidigt som det inte blir lika stressigt med vattning (som i och för sig inte skulle ha varit stressigt nu heller med tanke på allt regn…).

Av mina snälla mormor, morfar, farmor och farfar så har vi fått två stycken körsbärsträd i förlovningspresent. Enligt trädgårdshandeln ska det inte vara några problem att plantera även dessa i höst. Nu är bara den stora frågan vilka vi ska välja! För oss är det viktigast att de är goda att äta direkt från trädet till munnen, men vi blir inte kloka på om det är ”söt-körsbär” eller ”sur-körsbär” vi ska satsa på. Några förslag?? Vi får olika svar beroende på vem vi frågar och vi vet inte vad det är för sorter som vi tidigare själva ätit. Aja, förmodligen är de alla goda!Såå vackert…. men det dröjer nog ett och annat år innan vi kan skåda en så vacker syn utanför sovrumsfönstren!

Det här inlägget postades i Uteplats & trädgård. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Häck beställd och träd-funderingar

  1. MangeMakerz skriver:

    Lägg in aroniabären i frysen, alt vänta till den första frosten, då försvinner en hel del av kärvheten. De blir bäst som saft eller likör, sylten är knivig att få till perfekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *